Har du mod på nye eventyr? Autocamper Show er til for at I, kære læser får den fulde inspiration til hvad I kan opleve ude i den fagre nye verden. Med dette første indlæg begynder vi at samle en inspirationsbank med tips til hvordan I kan rulle ud på nye eventyr. Her er det Anja Robanke, der selvfølgelig kigger forbi Autocamper Show 2022, der fortæller om sin helt specielle kærlighed. 

Hej – mit navn er Anja Robanke. Jeg lever under overskriften 'Work and Travel'. I 2019 opsagde jeg mit hus og solgte alt, hvad jeg ejede, og nu bor og arbejder jeg i en autocamper, mens jeg kører rundt i både Danmark og udlandet.

Jeg arbejder som selvstændig grafiker, foredragsholder og fotograf og har mit arbejde med mig, hvor jeg kommer frem. Derudover har jeg også udgivet tre eventyr-børnebøger.

Jeg nyder at opholde mig i naturen, som er min store inspirationskilde. Det er her, jeg finder ro og inspiration til at være kreativ. Det er til gavn for både mine kunder og folk, der følger mig på de sociale medier.

 • Island er magisk
 • Island ændrede mig
 • Island skal opleves

Så i dette indlæg vil der være fokus på Island, og jeg glæder mig over at dele gode fif og råd til dig, der drømmer om at komme derop. Jeg får altid spørgsmål om Island, og to, der går igen OFTE, er: Hvad koster færgen, og hvor kan jeg se søpapegøjer. Er du også nysgerrig på de to ting? Så læs med, og jeg kommer ind på netop disse emner.

For at få sin autocamper/van med til Island må man sejle, og der har vi én mulighed: Smyril Line.

Jeg har været med færgen to gange og skal igen næste år. Jeg kan ikke fortælle dig en fast pris for at få din autocamper med derop, men jeg kan fortælle, at de har valgt at sætte priserne efter ‘udbud og efterspørgsel’ siden Corona. Du kan regne din pris ud på deres hjemmeside, du kan sende dem en mail eller ringe til dem. Personligt ringer jeg altid og hører på et par forskellige datoer for ud og hjem. Så får jeg den billigste mulighed og får booket et værelse.

Jeg fik forudbestilt mad på færgen første gang, jeg var med. Men det kommer jeg ikke til at gøre igen, for så er man låst til én buffet alle dagene. På min seneste tur kunne jeg godt lide friheden i, at jeg kunne spise, hvad og hvor jeg havde lyst til - både buffet, restaurant og cafeteria. Deres pizza med pepperoni var ret god.

Du kan finde en rejseplan på deres hjemmeside, så du kan se, hvilke dage du kunne være interesseret i.

Min anbefaling er, at man tager minimum tre uger. Og som jeg plejer at sige: Nu har du brugt så mange tusinde på en billet derop og hjem. Så bliv og nyd noget mere uden at stresse. Der er også mulighed for at kombinere rejsen med stop på Færøerne.

Jeg elsker at free-campe, men det er forbudt på Island. Til gengæld har jeg betalt i gennemsnit 75,- for en overnatning. Det synes jeg er okay. MEN lad være med at have høje forventninger til campingpladserne, for det er ikke den standard, vi er vant til. Der findes nogle få gode og lækre, men oftest er det en græsplæne og træskur/container eller lignende med bad og toilet. Nogle steder er der et lille køkken. Men så bliver I ikke skuffede

Det er Kosan Gas ligesom herhjemme, så det er så dejligt nemt. Jeg kigger på Kosan’s hjemmeside, hvor jeg kan få et overblik over, hvor jeg kan få skiftet. Jeg gav i sommeren 2021 ca. 300 danske kroner for en ombytning. Du kan ikke få fyldt din fast gasflaske op deroppe. 

I dag om puffins/søpapegøjer - eller som de hedder helt korrekt: Lunder. Lunden er en fugl, som er i manges hjerter.

Hvor kan du se den på Island?

Lunden ankommer oftest til Island for at yngle i april og rejser igen i August.

Jeg har selv oplevet den flere steder på øen, så jeg vil remse op, hvor det er muligt.

Mine egne største oplevelser var ude på øerne Grímsey og Vestmannaøerne, som ligger henholdsvis nord og syd for Island.

Men jeg har også set dem ved Hafnarhólmi. Der kan du komme meget tæt på dem. Det er ude øst på, så kommer du med færgen og autocamper, så er det nærliggende at komme forbi der.

Mange, der flyver derop og evt. lejer en autocamper, kører kun langs sydkysten, når de er på Island, og der kan man være heldig at se dem ved Dyrholaey og nede ved den sorte strand ved Reynisdrangar. Du kan have svært ved at komme så tæt på, som man ellers kan andre steder, men hvis du ikke har andre muligheder, så hold øje disse steder, når lunderne flyver rundt.

Og som bonus, hvis du er fotointeresseret, så afholder jeg en workshop på Grímsey i 2023. Der kan læse mere om her.

Nu vi er i gang: Island er så speciel, og jeg har her lavet en top-10-liste over mine yndlingssteder. Jeg har SÅ mange flere, men måtte vælge lidt ud.

Min top 10 yndlingsoplevelser i tilfældig rækkefølge:

 • Hverir
 • Gljufrabui
 • Hverfjall
 • Jökulsárlón Glacier Lagoon
 • Hvalsafari fra Hjalteyri
 • Reynisdrangar
 • Hvitserkur
 • Vestmannaøerne
 • Grímsey

Som noget ekstra, HVIS man har en 4x4 autocamper, så elsker jeg højlandet og kan varmt anbefale disse tre steder:

 • Landmannalaugar
 • Kerlingarfjöll
 • Aska

For mig er Island magisk. Og jeg har 2023 en guidet tur med autocamper/van, hvor jeg vil starte turen med jer, vise jer en masse fantastiske steder. Min viden om Island er stor. Og jeg vil ruste jer til at køre resten at turen selv. Læs mere om denne på min hjemmeside.

Min kærlighed til Island er umættelig, når det kommer til det her land. Jeg kunne snildt have forsat med mange flere anbefalinger. Det er som mit andet hjem. Jeg har faktisk også haft den fornøjelse, at folk har booket mig til at hjælpe med at planlægge deres tur.

Jeg kommer og holder foredrag fredag og lørdag på Autocamper Show, den 4.-5. november. Her vil jeg uddybe, vise billeder og video non-stop i 30 minutter, så vær klar og parat, for vi skal igennem mange slides. Jeg ved, jeg ikke kan nå alt, men jeg vil glæde mig til at vise en jer en masse

Og husk, du kan allerede nu købe billetter til Autocamper Show 2022.

Og: Du er velkommen til at følge med på mine 'Work and Travel'-ture rundt i Europa på Instagram eller min Facebookside. Bare søg på Anja Robanke, så finder du mig med ‘Work and Travel’.

Tag et kig på Anjas tur til Island her